facebook
 
Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2023

Σχολιασμός Βάσεων 2023 από την Orientum

Σχολιασμός Βάσεων 2023  από την Orientum

Σχολιασμός Βάσεων 2023 από την Orientum

 

Το σύνολο προσέλευσης των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2023 ήταν 70.714 εκ των οποίων 59.466 υποψήφιοι με τις διαδικασίες των ΓΕΛ και 11.248 υποψήφιοι με τις διαδικασίες των ΕΠΑΛ. Συνολικά εισήχθησαν στο πανεπιστήμιο  61.950 υποψήφιοι.

Το τμήμα με την υψηλότερη βάση εισαγωγής  είναι το τμήμα Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ στα 19.950 μόρια (μαζί με το ειδικό μάθημα) ,ενώ στο τελευταίο σε μόρια τμήμα ο υποψήφιος εισήχθη με 7.180 μόρια.  Παράλληλα έμειναν 10.884 κενές θέσεις.

Οι βάσεις εισαγωγής στις περιζήτητες σχολές αυξήθηκαν, σε αντιδιαστολή με την πτωτική πορεία των βάσεων στις χαμηλόβαθμες σχολές.  Τα  «μεσαία» τμήματα σημείωσαν  αυξομειώσεις.

 

Πιο αναλυτικά:

1ο Επιστημονικό Πεδίο

Τα περισσότερα του 1ου Ε.Π. εμφάνισαν άνοδο, ειδικά τα δημοφιλή τμήματα της Νομικής και της Ψυχολογίας. Η Νομική Αθήνας ανέβηκε μόλις 175 μόρια, ενώ τα τμήματα του Α.Π.Θ. και Δ.Π.Θ. αύξησαν τις βάσεις τους κατά 2.9 %.  Εντυπωσιακή η άνοδος της Ψυχολογίας Φλώρινας που ανέβηκε κατά 1.075 μόρια!

 Η χαμηλότερη βάση τμήματος που ανήκει αποκλειστικά στο 1ο Ε.Π. διαμορφώθηκε στα 8.440 μόρια του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας Δ.Π.Θ., ενώ η υψηλότερη στα 18.427 μόρια στο τμήμα Νομικής Αθήνας .

Στα τμήματα με ειδικό μάθημα εντυπωσιακή είναι η άνοδος στις Αγγλικές Φιλολογίες με το τμήμα του Α.Π.Θ.  να έχει άνοδο κατά 1.780 μόρια!

Τα Παιδαγωγικά Τμήματα παρουσίασαν άνοδο εύρους 475 -800  μορίων.

Τα τμήματα Φιλολογίας και Ιστορίας και Αρχαιολογίας από τα οποία οι απόφοιτοι αποκτούν δικαιώματα φιλολόγου εμφανίζουν αυξομειώσεις,  ωστόσο με αρκετά χαμηλές βάσεις, όπως για παράδειγμα το τμήμα Φιλολογίας στην Καλαμάτα που έχει βάση τα 9.510 και το Ιστορίας στην Κέρκυρα με βάση εισαγωγής μόλις 8.540 μόρια!

Tέλος, αρκετά τμήματα έχουν μόλις 1-10 επιτυχόντες με ποσοστό κενών θέσεων άνω του 90 %. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του τμήματος της Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας της Κέρκυρας που έχει μόλις 5 εισακτέους από το ΓΕ.Λ.

 

2ο Επιστημονικό Πεδίο

Τα περισσότερα τμήματα που ανήκουν αποκλειστικά στο 2ο Ε.Π. εμφάνισαν άνοδο βάσεων.  Την υψηλότερη βάση εισαγωγής παρουσίασε το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. στα 19.950 μόρια (μαζί με το ειδικό μάθημα), και χωρίς ειδικό, το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Ε.Μ.Π. με 18.820 μόρια.

Τα τμήματα των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών σημείωσαν άνοδο εύρους 680- 1.160 μορίων. Μάλιστα της Ξάνθης σημείωσε  άνοδο 1.960 μορίων, του Βόλου 1.130 και των  Ιωαννίνων 1.105!

 Τα πολυτεχνικά τμήματα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, επίσης, σημείωσαν άνοδο με εξαίρεση το τμήμα της Κοζάνης που σημείωσε μικρή πτώση.

Τα πολυτεχνικά τμήματα των Πολιτικών Μηχανικών είχαν άνοδο έως και 755 μόρια.

Τα τμήματα των Χημικών Μηχανικών ανέβηκαν 500- 600 μόρια.

Επίσης, όλα τα Πανεπιστημιακά τμήματα Μηχανικών εμφάνισαν άνοδο βάσεων.

Τα τμήματα των Μαθηματικών εμφάνισαν άνοδο με εξαιρέσεις το τμήμα της Λαμίας και του Ηρακλείου που σημείωσαν πτώση.

Τα τμήματα Φυσικής σημείωσαν άνοδο, εν αντιθέσει με το τμήμα της Αθήνας που εμφάνισε πτώση 583 μορίων!

Τέλος, το χαμηλότερο τμήμα, που ανήκει αποκλειστικά στο 2ο Ε.Π., είναι το Μηχανικών Περιβάλλοντος στην Ξάνθη  του οποίου η βάση διαμορφώθηκε στα 9.050 μόρια.

 

3ο Επιστημονικό πεδίο

Τα περισσότερα τμήματα που ανήκουν αποκλειστικά στο 3ου Ε.Π. εμφάνισαν πτώση. Χαρακτηριστικό το τμήμα Μαιευτικής του ΔΙ.ΠΑ.Ε. και Λογοθεραπείας στην Πάτρα που έπεσαν 1.196 και 1000 μόρια αντίστοιχα. Αντίθετα, το τμήμα Νοσηλευτικής του Ηρακλείου είχε άνοδο 1.375 μορίων!  

Ωστόσο, οι πάντα υψηλόβαθμες Ιατρικές ανέβηκαν 1.1%-1,4% με την Ιατρική της Αθήνας να είναι το υψηλότερο τμήμα του 3ο ΕΠ στα 19.000 μόρια!

Άνοδο είχαν και οι περιζήτητες σχολές της Οδοντιατρικής και της Φαρμακευτικής.

Το χαμηλότερο τμήμα που ανήκει αποκλειστικά στο 3ο Ε.Π. είναι το Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας (Καρδίτσα) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με 9.875 μόρια.

Τα τμήματα Βιολογίας εμφάνισαν αυξομειώσεις, ενώ τα περισσότερα τμήματα της Χημείας έπεσαν.

Αρκετά τμήματα και σε αυτό το πεδίο δεν κάλυψαν τις θέσεις τους, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα του τμήματος Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο με έναν εισακτέο από ΓΕ.Λ. και 13 από ΕΠΑ.Λ.

Τέλος, το νέο τμήμα Αειφορικής Γεωργίας του Πανεπιστημίου Πατρών,  που είναι κοινό στο 2ο και 3ο Ε.Π.,  έχει 0 εισακτέους από το ΓΕ.Λ.!

 

4ο Επιστημονικό πεδίο

Στο 4ο Ε.Π. παρατηρήθηκαν αυξομειώσεις.  Το υψηλότερο γενικά τμήμα αυτού του πεδίου είναι το Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών στο ΠΑ.ΜΑΚ. - κοινό στο 1ο ΕΠ -, το οποίο διαμόρφωσε τη βάση του στα 18.805 μαζί με το ειδικό μάθημα. Το υψηλότερο, χωρίς ειδικό μάθημα, παραμένει το δημοφιλές τμήμα του Ο.Π.Α. το Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, του οποίου η βάση είναι στα 18.350. Το χαμηλότερο τμήμα, το οποίο ανήκει αποκλειστικά στο 4ο Ε.Π. είναι το Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης στην Άμφισσα  με 7.180 μόρια.

Όλα τα τμήματα του Ο.Π.Α. ανέβηκαν περίπου  400 -500 μόρια

Τα περισσότερα τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών σημείωσαν πτώση, ειδικά της περιφέρειας, ενώ της Αθήνας και συγκεκριμένα του Ο.Π.Α., του ΠΑ.Δ.Α., καθώς και το Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής του ΠΑ.ΠΕΙ. σημείωσαν αύξηση εύρους  60 έως 500 μορίων.

Το ίδιο συνέβη και με τα τμήματα Οικονομικών επιστημών. Σημείωσαν μείωση της περιφέρειας με εξαίρεση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,  του Α.Π.Θ. και του ΠΑ.ΜΑΚ. , ενώ τα τμήματα της Αθήνας ανέβηκαν έως και 500 μόρια.

Τα  τμήματα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων σημείωσαν αύξηση εύρους 100 έως 800 μόρια.  

Τα τμήματα  με αντικείμενο την Πληροφορική εμφάνισαν άνοδο εύρους έως και 857 μόρια,  με εξαιρέσεις τα τμήματα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνίων στην Τρίπολη και Πληροφορικής στην Κέρκυρα,τα οποία σημείωσαν πτώση, ενώ το τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του ΠΑ.ΠΕΙ.  είχε άνοδο 620 μορίων!

 

Στρατιωτικές Σχολές

Εντυπωσιακή η πτώση του τμήματος  Ευελπίδων (ΣΣΕ) - Όπλα που εμφάνισε μείωση 1.805 μορίων και των Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) Μάχιμοι είναι 1.781 μείον μόρια από πέρυσι!  Τέλος, όλα τα τμήματα των Ικάρων εμφάνισαν άνοδο.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν κενές θέσεις συνολικά 154 τμήματα.