facebook
 
Τρίτη, 14 Μαρτίου 2023

Πώς θα γίνεις εγκληματολόγος;

Πώς θα γίνεις εγκληματολόγος;

Πως θα γίνω εγκληματολόγος; Τι σπουδές πρέπει να κάνω;

Πριν απαντήσουμε ας δούμε πρώτα τι είναι η εγκληματολογία;
Είναι η επιστήμη που ασχολείται με την καταγραφή και τη μελέτη της  εγκληματικότητας , τη διερεύνηση των μορφών και των παραγόντων εκδήλωσης εγκληματικών πράξεων, καθώς και με την ανάλυση των τάσεων της σύγχρονης αντεγκληματικής πολιτικής.
Η Εγκληματολογία αποτελεί ένα ιδιαίτερο πολυσύνθετο επιστημονικό κλάδο γνώσης στον οποίο συνεισφέρουν η Κοινωνιολογία, η Ψυχολογία, η Ψυχιατρική, η Ανθρωπολογία, η Στατιστική, η Νομική και η Βιολογία.

Τι κάνει λοιπόν ένας εγκληματολόγος;
Μελετά το έγκλημα ως ανθρώπινη συμπεριφορά αλλά και ως κοινωνικό φαινόμενο και διερευνά τα αίτια, τις συνέπειες και τους τρόπους πρόληψης ή αντιμετώπισης του.
Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αμιγώς σπουδές που σε οδηγούν απευθείας στο επάγγελμα του εγκληματολόγου. To πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου περιλαμβάνει μαθήματα εγκληματολογίας, και φυσικά υπάρχουν μεταπτυχιακά προγράμματα εξειδίκευσης στο συγκεκριμένο πεδίο, το οποίο μπορούν να ολοκληρώσουν απόφοιτοι κοινωνιολογίας, κοινωνικής ανθρωπολογίας, ψυχολογίας, κοινωνικής εργασίας, νομικής κ.α.

Δηλαδή δεν θα εξιχνιάσω ένα έγκλημα όπως βλέπω σε τηλεοπτικές σειρές τύπου CSI;
Όχι. Στην Ελλάδα όσον αφορά  την αστυνομική έρευνα για την εξιχνίαση ενός εγκλήματος την αναλαμβάνει η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, στην οποία εργάζονται αστυνομικοί, αξιωματικοί, αλλά και Επιστήμονες,  βοηθητικοί και υποστηρικτικοί υπάλληλοι

Επομένως, εκτός από εκπαιδευμένους αστυνομικούς , στην εγκληματολογική υπηρεσία προσλαμβάνονται με ειδική προκήρυξη και επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων όπως βιολόγοι, φυσικοί, βιοχημικοί, ηλεκτρονικοί, μηχανολόγοι μηχανικοί και προγραμματιστές ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Που όμως μπορείς να εργαστείς  αν σπουδάσεις εγκληματολογία;
ως εξειδικευμένος επιστήμονας, και σύμβουλος, στις κρατικές, δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες, όπως στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στην Αστυνομία, στα σωφρονιστικά ιδρύματα και σε διάφορες κοινωνικές υπηρεσίες είτε του κράτους, των δήμων, αλλά και ιδιωτικών φορέων.


Ως ερευνητής για κυβερνητικές υπηρεσίες ή ιδιωτικές εταιρείες που ασχολούνται με την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στα εν λόγω θέματα, όπως μέτρηση και ανάλυση της εγκληματικότητας, προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης διαφόρων ειδών εγκληματικότητας κτλ.

Επομένως, αν τελειώνεις το Λύκειο πρέπει πρώτα να αναρωτηθείς αν σε ενδιαφέρει να σπουδάσεις ένα από τα παραπάνω αντικείμενα, όπως κοινωνιολογία, ψυχολογία, βιολογία - χημεία , ή πληροφορική και στη συνέχεια αν θα ήθελες να εξειδικευτείς και να ακολουθήσεις τα βήματα ενός εγκληματολόγου.