facebook
 
Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2022

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Οικονομική Φυσική

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Οικονομική Φυσική

Αν κάποιος υποστήριζε ότι

η κρισιμότητα και η πρόβλεψη σεισμών, χρησιμοποιούνται επίσης για να καταλάβουν οι ειδικοί την χρηματιστηριακή κατάρρευση

ή

ότι τα μοντέλα των καρδιακών επεισοδίων μπορούν να εξηγήσουν τις διακυμάνσεις του χρηματιστηρίου,

θα τον πιστεύατε;

Πιθανόν όλα τα παραπάνω να μη βγάζουν νόημα, αν δεν έχετε ακούσει για την Οικονομική Φυσική!

 

Η Οικονομική Φυσική (econophysics) χρησιμοποιεί θεωρίες και μεθόδους που προέρχονται από τον κλάδο της Φυσικής για να λύσει προβλήματα στην Οικονομία, κυρίως αυτά που περιλαμβάνουν, μεγάλη αβεβαιότητα!

Τα οικονομικά συστήματα είναι παραδείγματα σύνθετων αλληλοεπιδρώντων συστημάτων για τα οποία υπάρχει τεράστιος όγκος δεδομένων και είναι πιθανό η εμπειρία των φυσικών στη μελέτη μακροσκοπικών και μικροσκοπικών συστημάτων να αποφέρει νέα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, οι γνώσεις των Φυσικών στην κατανόηση των διακυμάνσεων, μπορούν να εφαρμοστούν στις οικονομικές διακυμάνσεις.

 

Πώς μπορώ να σπουδάσω Οικονομική Φυσική;

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει προπτυχιακό πρόγραμμα στην Οικονομική Φυσική. Ωστόσο προσφέρονται μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών Οικονομικής Φυσικής.

 

Πού εργάζονται οι απόφοιτοι του προγράμματος Οικονομικής Φυσικής;

Οι απόφοιτοι του προγράμματος, έχοντας αποκτήσει τις απαραίτητες  γνώσεις εφαρμογής κλασικών (γραμμικών) αλλά και νεότερων (μη γραμμικών) μεθοδολογιών ποσοτικής προσέγγισης στη διενέργεια προβλέψεων για την επίλυση προβλημάτων λήψης αποφάσεων σε συνθήκες αβεβαιότητας μέσω χρήσης των κατάλληλων υπολογιστικών εργαλείων, μπορούν να απασχοληθούν σε διάφορους οικονομικούς κλάδους με κυρίαρχο τον χρηματοοικονομικό ασκώντας υψηλού επιστημονικού επιπέδου συμβουλευτική.

 

π.χ. σε

 Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (Τράπεζες),

Χρηματιστηριακές, Επενδυτικές και Ασφαλιστικές Εταιρείες,

σε τομείς όπως : Πληροφορική και Τηλεπικοινωνίες, Ενέργεια, Real Estate, Τουρισμός, Υγεία, Άμυνα,  Ναυτιλία, Εταιρίες χρηματοοικονομικών συμβούλων καθώς και εξειδικευμένες εταιρίες ανάλυσης δεδομένων.

Μόνο οι Φυσικοί μπορούν να ασχοληθούν με την Οικονομική Φυσική;

Όχι, με την Οικονομική Φυσική μπορούν να απασχοληθούν και απόφοιτοι άλλων τμημάτων!

 

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι απόφοιτοι Οικονομικών Τμημάτων, Πολυτεχνικών Τμημάτων και Τμημάτων Θετικών Επιστημών καθώς και Ανώτατων Στρατιωτικών Σχολών μπορούν να γίνουν δεκτοί στα μεταπτυχιακά προγράμματα Οικονομικής Φυσικής. Ωστόσο είναι σημαντικό σε κάθε προκήρυξη ο ενδιαφερόμενος να μελετά τους πτυχιούχους που γίνονται δεκτοί, διότι μπορεί να διαφέρουν ανά ίδρυμα, καθώς και τα κριτήρια επιλογής.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Γνωρίστε και εσείς την Orientum εμπειρία!
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες και για να ορίσουμε μία συνάντηση γνωριμίας.