facebook
 
Παρασκευή, 4 Ιουνίου 2021

Τι είναι το Internet of Things - IoT - The World Economic Forum

Τι είναι το Internet of Things - IoT - The World Economic Forum
  • Από τους ανιχνευτές καλής φυσικής κατάστασης έως τα έξυπνα συστήματα θέρμανσης, το Internet of Things (IoT) περιγράφει το αναπτυσσόμενο δίκτυο συσκευών με δυνατότητα σύνδεσης των συσκευών μέσω διαδικτύου.
  • Επιτρέπει επίσης τη δημιουργία έξυπνων πόλεων και, στο μέλλον θα επιτρέψει αυτοκίνητα χωρίς οδηγό.
  • Μαζί με άλλες αναδυόμενες τεχνολογίες όπως το AI, το IoT είναι μέρος της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης.
  • Το COVID-19 έχει επιταχύνει τη χρήση τεχνολογιών IoT, αλλά παραμένουν ερωτήματα σχετικά με την διακυβέρνηση τους.

Από τους αισθητήρες υγρασίας του εδάφους που χρησιμοποιούνται για τη βελτιστοποίηση των αποδόσεων των αγροτών, τους θερμοστάτες και τα θερμόμετρα, το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) μεταμορφώνει τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε.

Δισεκατομμύρια δικτυωμένα «έξυπνα» φυσικά αντικείμενα σε όλο τον κόσμο, σε δρόμους της πόλης, σε σπίτια και νοσοκομεία, συλλέγουν και μοιράζονται συνεχώς δεδομένα μέσω του Διαδικτύου, δίνοντάς τους ένα επίπεδο ψηφιακής νοημοσύνης και αυτονομίας.

Περίπου το ένα τέταρτο των επιχειρήσεων χρησιμοποιούσαν τεχνολογίες IoT το 2019, σύμφωνα με τον McKinsey, από 13% το 2014.

Και ήδη, υπάρχουν περισσότερες συνδεδεμένες συσκευές από ό, τι οι άνθρωποι στον κόσμο, σύμφωνα με την έκθεση State of the Connected World του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και προβλέπεται ότι έως το 2025, 41,6 δισεκατομμύρια συσκευές θα συλλέγουν δεδομένα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ζούμε, εργαζόμαστε, κινούμαστε μέσα στις πόλεις μας με τον τρόπο που λειτουργούμε και συντηρούμε τα μηχανήματα από τα οποία εξαρτόμαστε.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός που συμβαίνει λόγω των αναδυόμενων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της ρομποτικής, του IoT και της τεχνητής νοημοσύνης, είναι γνωστός ως η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση - και το COVID-19 έχει επιταχύνει τη χρήση αυτών των τεχνολογιών.

Μια σύντομη ιστορία του IoT

Η ιδέα της προσθήκης αισθητήρων και νοημοσύνης σε φυσικά αντικείμενα συζητήθηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1980, όταν ορισμένοι φοιτητές πανεπιστημίου αποφάσισαν να τροποποιήσουν ένα μηχάνημα αυτόματης πώλησης της Coca-Cola για να παρακολουθούν το περιεχόμενό του από απόσταση. Αλλά η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε ήταν ογκώδης και η πρόοδος ήταν περιορισμένη.

Ο όρος «Ίντερνετ των πραγμάτων» επινοήθηκε το 1999 από τον επιστήμονα υπολογιστών Kevin Ashton. Ενώ εργαζόταν στο Procter & Gamble, ο Ashton πρότεινε να τοποθετηθούν τσιπ αναγνώρισης ραδιοσυχνοτήτων (RFID) σε προϊόντα για να τα παρακολουθήσουν μέσω μιας αλυσίδας εφοδιασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσε τη λέξη «Διαδίκτυο» στην πρόταση του για να τραβήξει την προσοχή των στελεχών. Και η φράση από τότε καθιερώθηκε.

Την επόμενη δεκαετία, το ενδιαφέρον του κοινού για την τεχνολογία IoT άρχισε να απογειώνεται, καθώς όλο και περισσότερες συνδεδεμένες συσκευές κυκλοφόρησαν στην αγορά.

Το 2000, η ​​LG ανακοίνωσε το πρώτο έξυπνο ψυγείο, το 2007 κυκλοφόρησε το πρώτο iPhone και μέχρι το 2008, ο αριθμός των συνδεδεμένων συσκευών υπερέβη τον αριθμό των ανθρώπων στον πλανήτη.

Το 2009, η Google ξεκίνησε να δοκιμάζει αυτοκίνητα χωρίς οδηγό και το 2011, ο έξυπνος θερμοστάτης Nest της Google έφτασε στην αγορά και επέτρεψε τον απομακρυσμένο έλεγχο  της κεντρικής θέρμανσης.

Καθημερινές χρήσεις

Οι συνδεδεμένες συσκευές εμπίπτουν σε τρεις τομείς: IoT για καταναλωτές, όπως φορητές συσκευές και gadgets, εταιρικό IoT, το οποίο περιλαμβάνει έξυπνα εργοστάσια και γεωργία ακριβείας και IoTγια δημόσιους χώρους, όπως διαχείριση αποβλήτων.

Οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν το IoT για να βελτιστοποιήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους, να διαχειριστούν το απόθεμα και να βελτιώσουν την εμπειρία των πελατών, ενώ έξυπνες καταναλωτικές συσκευές, όπως το ηχείο Amazon Echo, είναι πλέον πανταχού παρόντες στα σπίτια λόγω της επικράτησης αισθητήρων χαμηλού κόστους και χαμηλής ισχύος.

Οι πόλεις χρησιμοποιούν την τεχνολογία IoT για περισσότερο από μια δεκαετία - για να απλοποιήσουν τα πάντα, από τις μετρήσεις του μετρητή νερού έως τη ροή της κυκλοφορίας.

"Στη Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, κάθε κτίριο (πάνω από 817.000) τοποθετήθηκε εκ νέου με ασύρματο μετρητή νερού, ξεκινώντας από το 2008, το οποίο αντικατέστησε το χειροκίνητο σύστημα όπου έπρεπε να περπατήσει κάποιος μέχρι έναν μετρητή για να διαβάσει τους αριθμούς και να δημιουργήσει λογαριασμούς που έπρεπε να πληρωθούν μέχρι τότε", λέει ο Jeff Merritt, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του IoT και του Urban Transformation.

"Πολλές πόλεις αξιοποιούν πλέον τους αναγνώστες πινακίδων κυκλοφορίας, τους μετρητές κυκλοφορίας, τις κάμερες κόκκινου φωτός, τους αισθητήρες ακτινοβολίας και τις κάμερες παρακολούθησης για τη διαχείριση των καθημερινών λειτουργιών."

Στην ιατρική, το IoT μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης μέσω απομακρυσμένης παρακολούθησης ασθενών σε πραγματικό χρόνο, ρομποτικής χειρουργικής και συσκευών όπως έξυπνες συσκευές εισπνοής.

Τους τελευταίους 12 μήνες, ο ρόλος του IoT στην πανδημία COVID-19 ήταν πολύτιμος.

"Οι εφαρμογές IoT, όπως οι συνδεδεμένες θερμικές κάμερες, οι συσκευές ανίχνευσης επαφών και οι φορητές συσκευές που παρακολουθούν την υγεία παρέχουν κρίσιμα δεδομένα που απαιτούνται για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της νόσου, ενώ οι αισθητήρες θερμοκρασίας και η παρακολούθηση δεμάτων θα βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι τα ευαίσθητα εμβόλια COVID-19 διανέμονται με ασφάλεια", σύμφωνα με την έκθεση του φόρουμ για την κατάσταση του συνδεδεμένου κόσμου.

Πέρα από την υγειονομική περίθαλψη, το IoT βοήθησε σε ότι αφορά τον COVID στο να καταστήσει τις διαταραγμένες αλυσίδες εφοδιασμού πιο ανθεκτικές, να κάνει πιο αυτοματοποιημένες τις δραστηριότητες σε αποθήκες και σε εργοστάσια, να συμβάλει στην προώθηση της κοινωνικής απόστασης και στο να παρείχε ασφαλή απομακρυσμένη πρόσβαση σε βιομηχανικά μηχανήματα.

Το μέλλον του IoT

Το εύρος των πιθανών εφαρμογών IoT «περιορίζεται μόνο από την ανθρώπινη φαντασία» - και πολλές από αυτές τις εφαρμογές μπορούν να ωφελήσουν τον πλανήτη, καθώς και τους ανθρώπους του.

Μια ανάλυση του 2018 για περισσότερες από 640 αναπτύξεις IoT, με επικεφαλής το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ σε συνεργασία με την ερευνητική εταιρεία IoT Analytics, έδειξε ότι το 84% των υπαρχόντων αναπτύξεων IoT απευθύνεται, ή έχει τη δύναμη να προχωρήσει, στους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Αυτά περιλαμβάνουν την προώθηση αποτελεσματικότερης χρήσης των φυσικών πόρων, την οικοδόμηση καλύτερων, πιο δίκαιων «έξυπνων πόλεων» και την ανάπτυξη καθαρών, προσιτών ενεργειακών εναλλακτικών λύσεων.

Οι έξυπνοι δρόμοι IoT που συνδέονται με αυτοκινούμενα αυτοκίνητα θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ασφάλεια των οδηγών και να βελτιστοποιήσουν τη ροή της κυκλοφορίας, μειώνοντας ενδεχομένως τον μέσο χρόνο μετακίνησης κατά 30 λεπτά. Οι χρόνοι απόκρισης έκτακτης ανάγκης θα μπορούσαν επίσης να μειωθούν σημαντικά.

Η χαρτογράφηση εγκλημάτων σε πραγματικό χρόνο και τα εργαλεία πρόβλεψης αστυνόμευσης θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη του εγκλήματος. Ο McKinsey εκτιμά ότι η χρήση δεδομένων για την αποτελεσματικότερη ανάπτυξη σπάνιων πόρων θα μπορούσε να σώσει 300 ζωές το χρόνο σε μια πόλη με τον πληθυσμό και το προφίλ του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Ζύγιση των κινδύνων

Εκτός από τα οφέλη όμως, οι τεχνολογίες IoT μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν με λάθος τρόπο και κάποιοι από τους κινδύνους μπορεί να περιλαμβάνουν θέματα που σχετίζονται με ασφάλεια και απορρήτο, εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, επιτήρηση στην εργασία, στο σπίτι ή σε δημόσιους χώρους και στον έλεγχο της κινητικότητας και της έκφρασης.

Η έκθεση State of the Connected World του Φόρουμ εντοπίζει ένα «κενό διακυβέρνησης» που πρέπει να κλείσει μεταξύ των πιθανών κινδύνων και των προσπαθειών της κοινωνίας να τους προστατεύσει μέσω νόμων, προτύπων του κλάδου και προσεγγίσεων αυτοδιοίκησης.

"Η αποτελεσματική διακυβέρνηση της τεχνολογίας μετριάζει τους κινδύνους και μειώνει τις πιθανές βλάβες για την κοινωνία, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στη μεγιστοποίηση των θετικών επιπτώσεων της τεχνολογίας."

Οι ηγέτες της βιομηχανίας θα συναντηθούν από τις 6 έως τις 7 Απριλίου για τη Σύνοδο Κορυφής της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης Τεχνολογίας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η οποία είναι αφιερωμένη στη διασφάλιση του υπεύθυνου σχεδιασμού και της ανάπτυξης αναδυόμενων τεχνολογιών μέσω της συνεργασίας δημόσιου-ιδιωτικού τομέα.

Για να δείτε το άρθρο στα αγγλικά πατήστε εδώ

Πηγή: The World Economic Forum

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Γνωρίστε και εσείς την Orientum εμπειρία!
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες και για να ορίσουμε μία συνάντηση γνωριμίας.