facebook
 
Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου 2022

Τεχνικός Ύπνου

Τεχνικός Ύπνου

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αντιμετωπίζουν δυσκολίες που σχετίζονται με τον ύπνο όπως αϋπνία το βράδυ ή υπνηλία την ημέρα, υπνοβασία, ροχαλητό, κ.α.

Για όλες αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν τα εργαστήρια ή κέντρα ύπνου στα οποία θα πρέπει να απευθυνθεί κάποιος για να βρει λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει.

Πιο συγκεκριμένα, ο ασθενής που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα ύπνου παραμένει για ολόκληρη τη νύχτα στο κέντρο. Ο τεχνικός ύπνου είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας κοντά στον εξεταζόμενο και τον παρακολουθεί ώστε να καταγραφούν σωστά και στη συνέχεια να μελετηθούν όλα τα δεδομένα από τον ειδικό ιατρό ύπνου.

 

Τι κάνει ένας Τεχνικός Ύπνου

Ο Τεχνικός Ύπνου εργάζεται υπό την καθοδήγηση του ιατρικού προσωπικού, διενεργεί τις μελέτες ύπνου καθώς και συμμετέχει σε καθήκοντα που αφορούν στην πρωινή λειτουργία του ΕΚεΔΥ.

 

Ο τεχνικός ύπνου, πρέπει:

1. Να γνωρίζει όλες τις μεθόδους διαγνωστικών ή θεραπευτικών μελετών ύπνου που εκτελούνται κατά την διάρκεια της νύχτας ή ημέρας.

2. Να κατανοεί το ιατρικό ιστορικό του εξεταζόμενου.

3. Να γνωρίζει τα πρωτόκολλα λειτουργίας του ΕΚεΔΥ.

4. Να προετοιμάζει, να καθοδηγεί και να εξηγεί στον εξεταζόμενο τη διαδικασία της μελέτης (θεραπευτική και διαγνωστική).

5. Να προετοιμάζει καταλλήλως τα απαραίτητα υλικά για την εκτέλεση των μελετών.

6. Να έχει την απαραίτητη γνώση λειτουργίας των αναπνευστικών συσκευών που χρησιμοποιούνται στις

θεραπευτικές μελέτες.

7. Να συνδέει τους εξεταζόμενους με τα καταγραφικά μηχανήματα και τις διάφορες συσκευές που απαιτούνται για την καταγραφή και τιτλοποίηση (περιλαμβάνεται και πλήρης ΗΕΓ σύνδεση), καθώς και να τους αποσυνδέει

μετά το πέρας της καταγραφής.

8. Να είναι παρών και να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την εκτέλεση της εξέτασης εξασφαλίζοντας την κατάλληλη, χωρίς παράσιτα καταγραφή, να ανιχνεύει τα προβλήματα και να τα λύνει.

9. Να λαμβάνει κατάλληλα μέτρα σε περίπτωση οξέος ιατρικού συμβάντος.

10. Να είναι σε θέση και να πραγματοποιεί την ανάλυση των αποτελεσμάτων της εξέτασης, σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες και τα πρωτόκολλα του ΕΚεΔΥ.

 

Ποιοι μπορούν να γίνουν τεχνικοί ύπνου;

Πιστοποίηση τεχνικού ύπνου μπορούν να λάβουν απόφοιτοι:

  1.            Ιατρικών Σχολών ημεδαπής ή αλλοδαπής αναγνωρισμένων με το ισχύον σύστημα
  2.             Νοσηλευτικών ημεδαπής ή αλλοδαπής αναγνωρισμένων με το ισχύον σύστημα και
  3.             Μαιευτικών Σχολών ημεδαπής ή αλλοδαπής αναγνωρισμένων με το ισχύον σύστημα (από Ιανουάριο 2022!)
  4.             ΑΤΕΙ κλάδου Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστήριων, Τεχνολόγων Ιατρικών Οργάνων, Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας ημεδαπής ή αλλοδαπής αναγνωρισμένων με το ισχύον σύστημα.
  5.            καθώς και αναγνωρισμένων σχολών επαγγελμάτων υγειάς μεταλυκειακής εκπαίδευσης αντίστοιχων της 4 .

 

Πόσο διαρκεί και που γίνεται η εκπαίδευση;

Η διάρκεια της εκπαίδευσης είναι 6 μήνες και περιλαμβάνει σύνδεση και διενέργεια τουλάχιστον 200 μελετών, και 100 μη αυτόματες αναλύσεις καταγραφών με έκδοση αποτελέσματος. Το πιστοποιητικό εκπαίδευσης του τεχνικού ύπνου χορηγείται μετά από εξετάσεις.

 

Η εκπαίδευση γίνεται σε ΕΚεΔΥ (Εργαστήριο ή Κέντρο Διαταραχών Ύπνου) Νοσοκομείων ΕΣΥ ή Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Στρατιωτικών Νοσοκομείων, ή Νοσοκομείων Νομικών προσώπων

Ιδιωτικού Δικαίου κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας.

 

Που εργάζεται;

Σε εργαστήρια ή κέντρα διαταραχών ύπνου (ΕΚεΔΥ) τα οποία βρίσκονται σε δημόσια νοσοκομεία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Επίσης μελέτες ύπνου γίνονται και σε ιδιωτικές κλινικές και ιατρεία.

 

Η επιστημονική ομάδα της Orientum

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Γνωρίστε και εσείς την Orientum εμπειρία!
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες και για να ορίσουμε μία συνάντηση γνωριμίας.