facebook
 
Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2023

Κανονισμός Εισαγωγής Σπουδαστών/Σπουδαστριών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού για το ακαδ. έτος 2023-2024

Κανονισμός Εισαγωγής Σπουδαστών/Σπουδαστριών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού για το ακαδ. έτος 2023-2024

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, το οποίο επισυνάπτεται ο Κανονισμός Εισαγωγής Σπουδαστών/Σπουδαστριών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού για το ακαδ. έτος 2023-2024. Ακολουθούν βασικά σημεία:

 

ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ

  Καθορίζουμε τον αριθμό των σπουδαστών/σπουδαστριών που εισάγονται στις Α.Ε.Ν. Πλοιάρχων και Μηχανικών κατά το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 σε 1479 (741 Πλοίαρχοι και 738 Μηχανικοί).

 

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ – ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΘΕΣΕΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Οι εισαγόμενοι σπουδαστές/-στριες προέρχονται από υποψηφίους/-ιες συμμετέχοντες στις πανελλαδικές εξετάσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ως ακολούθως:

    • Σε ποσοστό 65% του συνολικού αριθμού εισακτέων, προερχόμενους από ημερήσια Γενικά Λύκεια από τα επιστημονικά πεδία Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών και Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής (2ο και 4ο).
    • Επιπλέον των θέσεων αυτών, ποσοστό 1% θα καλύπτεται από υποψήφιους Εσπερινών Γενικών Λυκείων.
    • Σε ποσοστό 35% του συνολικού αριθμού εισακτέων, προερχόμενους από ημερήσια Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ), όλων των τομέων.
    • Επιπλέον των θέσεων αυτών, ποσοστό 1% θα καλύπτεται από υποψήφιους Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ). 

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:

Καθ’ υπέρβαση του εκάστοτε καθοριζόμενου αριθμού εισακτέων σπουδαστών/-στριών στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.), εισάγονται υποχρεωτικώς, κατά τη μεταξύ τους σειρά επιτυχίας, εφόσον συγκεντρώνουν τη βαθμολογική βάση επιτυχίας σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις:

     Στην πρώτη ειδική κατηγορία μέχρι ποσοστού 10% (πολύτεκνοι κ.α.) πέραν του αριθμού των εισακτέων κάθε Γενικής Κατηγορίας εισάγονται υποψήφιοι/ες οι οποίοι/ες είναι:

  • Τέκνα ή αδέλφια ανάπηρων και θυμάτων πολέμου και Εθνικής Αντίστασης.
  • Τέκνα ή αδέλφια ανάπηρων και θυμάτων ειρηνικής περιόδου.
  • Πολύτεκνοι & Τέκνα πολυτέκνων.

Στη δεύτερη ειδική κατηγορία μέχρι ποσοστού 3% (τρίτεκνοι κ.ά.) πέραν του αριθμού των εισακτέων κάθε Γενικής Κατηγορίας εισάγονται υποψήφιοι/ες οι οποίοι/ες είναι γονείς και τέκνα πολυμελών οικογενειών με τρία ζώντα τέκνα από νόμιμο γάμο ή νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετηθέντα, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων άγαμων μητέρων με τρία μη αναγνωρισθέντα ζώντα τέκνα χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ηλικιακά όρια για την απόκτηση της ιδιότητας αυτής.

Στην τρίτη ειδική κατηγορία (κοινωνικά κριτήρια) μέχρι ποσοστού 2%, πέραν του αριθμού των εισακτέων κάθε Γενικής Κατηγορίας εισάγονται υποψήφιοι/ες οι οποίοι/ες είναι :

  • ορφανοί από τον ένα ή και από τους δύο γονείς
  • τέκνα άγαμης μητέρας με ένα ή δύο μη αναγνωρισθέντα τέκνα,
  • με γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%.

Σημείωση 1: Σε περίπτωση ύπαρξης κενών θέσεων των ανωτέρω ειδικών κατηγοριών, αυτές συμπληρώνονται από υποψηφίους Γενικής Κατηγορίας.

Σημείωση 2: Οι υποψήφιοι των ανωτέρα ειδικών κατηγοριών με βάση τον τελικό βαθμό κατάταξή τους, καταλαμβάνουν θέσεις Γενικής Κατηγορίας και μόνο εφόσον δεν επιλεγούν στη Γενική κατηγορία, τότε καταλαμβάνουν θέσεις της Ειδικής Κατηγορίας που προκηρύσσονται για αυτούς/-ές.

 

ΓΕΝΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

Κάθε υποψήφιος/-α πρέπει να συγκεντρώνει τα πιο κάτω προσόντα:

1. Να έχει συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

2. Να έχει την Ελληνική Ιθαγένεια και να είναι γραμμένος/-η στα μητρώα αρρένων ή Δημοτολόγια Δήμου ή Κοινότητας.

3. Να μην έχει υπερβεί το 27ο έτος της ηλικίας του/της, όριο που θεωρείται ότι συμπληρώνεται κατά την 31η Δεκεμβρίου του έτους υποβολής της αίτησης (γεννηθέντες από 01-01-1996 και μεταγενέστερα).

4. Να είναι κατά γνωμάτευση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής ικανός/-ή σωματικά και πνευματικά για το ναυτικό επάγγελμα, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για κάθε ειδικότητα.

5. Να μην έχει καταδικαστεί για κακούργημα ή σε φυλάκιση ανώτερη του εξαμήνου καθ’ υποτροπή ή μεγαλύτερη του εξαμήνου για λαθρεμπόριο ή λαθρεμπόριο ναρκωτικών ή για παράβαση του νόμου περί προστασίας του Εθνικού Νομίσματος ή για αδίκημα αναφερόμενο στην επί του πλοίου υπηρεσία και να μην έχει στερηθεί οριστικά το δικαίωμα άσκησης του ναυτικού επαγγέλματος

ΕΝΔΙΑΙΤΗΣΗ

Δυνατότητα ενδιαίτησης για τους σπουδαστές παρέχεται σε όλες τις Α.Ε.Ν., εκτός των Α.Ε.Ν./Ασπροπύργου, Α.Ε.Ν./ Καλύμνου και Α.Ε.Ν./Μακεδονίας, ενώ για τις σπουδάστριες δυνατότητα ενδιαίτησης παρέχεται στις Α.Ε.Ν./Κρήτης, Α.Ε.Ν./Ηπείρου, Α.Ε.Ν./Κύμης και Α.Ε.Ν./Οινουσσών.