facebook
 
Δευτέρα, 4 Απριλίου 2022

Επάγγελμα Διαιτολόγος

Επάγγελμα Διαιτολόγος

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε το τμήμα Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας της Σητείας, φαίνεται η τάση των ανθρώπων να δίνουν περισσότερη σημασία

στην πρόληψη των ασθενειών,
στην καλή τους εμφάνιση,
στην ευζωία,
στην ψυχική υγεία και
στην ισορροπία επαγγελματικής - προσωπικής ζωής,
με αποτέλεσμα να αναμένεται αυξημένη ζήτηση σε διαιτολόγους, διατροφολόγους, πλαστικούς χειρουργούς, συμβούλους ψυχολόγους, και επαγγελματικούς συμβούλους.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη σύγχρονες δεξιότητες των διαιτολόγων ανά αντικειμένο / κλάδο αναμένεται να είναι οι :

διατροφογενετική,
διατροφογενομική (nutritional genomics),
προσωποποιημένες διατροφικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου με τη χρήση νέων τεχνολογιών, μοριακές τεχνικές ανάλυσης DNA, αλληλεπιδράσεις γονιδίων-διατροφής
ανορεξία
διατροφική συμβουλευτική συμπεριφορά
εξατομικευμένες παρεμβάσεις
παιδική παχυσαρκία
συμπληρώματα διατροφής
Εξίσου ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι

μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού 15+ στην Ελλάδα είναι υπέρβαρο (55% έναντι 55,6% στον ΟΟΣΑ, 46% στην Ιταλία, 53% στην Ισπανία, 67,6% στην Πορτογαλία, 71% στις ΗΠΑ),
στοιχεία για την παχυσαρκία σε παιδιά 5-9 ετών δείχνουν ότι στην Ελλάδα το 41% είναι υπέρβαρα, ποσοστό που κατατάσσει τη χώρα μας στην 4η δυσμενέστερη θέση στις χώρες ΟΟΣΑ (ΣΕΒ, 2020).
Τι κάνει όμως ένας Διατροφολόγος - Διαιτολόγος;

Ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος είναι ο επιστήμονας που έχει εκπαιδευτεί στην Διαιτολογία και τη Διατροφή. Ο στόχος του είναι η βελτίωση της υγείας ασθενών και υγιών ατόμων μέσω της διατροφής.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες Διαιτολόγοι – Διατροφολόγοι

συμβάλουν στη βελτίωση της διατροφικής κατάστασης και των διατροφικών συνηθειών τόσο μεμονωμένων ατόμων, υγιών ή ασθενών σε όλα τα στάδια της ζωής, όσο και ομάδων του πληθυσμού
διαθέτουν τις δεξιότητες και ικανότητες να μεταφράζουν και να μεταδίδουν τη θεωρητική γνώση διευκολύνοντας τους ανθρώπους να κάνουν τις κατάλληλες επιλογές σε σχέση με την τροφή και τον τρόπο ζωής, διδάσκοντας τους παράλληλα πώς μπορούν να διατηρήσουν τις υγιείς αυτές συνήθειες και συμπεριφορές
χρησιμοποιούν την πιο ενημερωμένη και έγκυρη επιστημονική γνώση και έρευνα σχετικά με τα τρόφιμα, την υγεία και τις ασθένειες κατευθύνοντας και καθοδηγώντας σε θεωρητικό αλλά και πρακτικό επίπεδο τους ανθρώπους ώστε να εφαρμόζουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής μέσω της κατάλληλης επιλογής τροφίμων
Οι διαιτολόγοι - διατροφολόγοι μπορεί συχνά να λειτουργούν ως βασικά μέλη πολύ-επιστημονικών ομάδων για τη θεραπεία σύνθετων κλινικών παθήσεων όπως

ο καρκίνος,
ο διαβήτης,
τα καρδιαγγειακά,
η τροφική αλλεργία και η δυσανεξία,
οι διατροφικές διαταραχές,
ο υποσιτισμός,
η νεφρική ανεπάρκεια,
οι διαταραχές του εντέρου,
οι μεταμοσχεύσεις κ.α.
Και ποια είναι τα τμήματα που μπορώ να σπουδάσω;

Τα πανεπιστημιακά τμήματα στην Ελλάδα στα οποία μπορείς να ολοκληρώσεις τις σπουδές σου στη Διαιτολογία – Διατροφή ανήκουν στο 3ο Ε.Π. και είναι:

Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Αθήνα
Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, Θεσσαλονίκη
Διαιτολογίας & Διατροφολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τρίκαλα
Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Καλαμάτα
Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Σητεία Κρήτης
ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΚΛΑΔΟΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΔΙΑΤΡΟΦΟΓΕΝΟΜΙΚΗ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΓΕΝΕΤΙΚΗ

Ένας σύγχρονος κλάδος είναι αυτός των επιστημών της Διατροφογενομικής και Διατροφογενετικής και αφορούν τη μελέτη των αλληλεπιδράσεων διατροφής - γονιδίων και συγκεκριμένα την επίδραση των θρεπτικών συστατικών των τροφών που καταναλώνουμε στον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται τα γονίδια μας.

Συγκεκριμένα ο κος Παπαμίκος Νοσοκομειακός Διαιτολόγος ΓΝΑ εξηγεί:

Με τον όρο διατροφογενομική εννοούμε την επιστήμη την οποία ερευνά τον ρόλο που παίζουν τα θρεπτικά συστατικά των τροφών που καταναλώνουμε στον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται τα γονίδιά μας, το κατά πόσο δηλαδή η λειτουργία και έκφραση των γονιδίων μας επηρεάζεται από τα θρεπτικά συστατικά.

Από την άλλη, με τον όρο διατροφογενετική νοείται η επιστήμη που ερευνά τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά ο οργανισμός μας στα διάφορα θρεπτικά συστατικά ανάλογα με το γονιδιακό υπόβαθρο που διαθέτει, π.χ αν με μία δεδομένη εκδοχή γονιδίου που έχει κάποιος θα αποκτήσει αυξημένες τιμές χοληστερίνης αν καταναλώσει μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών οξέων.

Πιο απλά, η διατροφογενετική εξετάζει πώς το σώμα μας ανταποκρίνεται στα θρεπτικά συστατικά με βάση τα γονίδια μας. Η διατροφογενομική μελετά πώς τα θρεπτικά συστατικά επηρεάζουν την έκφραση των γονιδίων μας.

Στην ουσία πρόκειται για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, για δύο επιστήμες εκ των οποίων η καθεμιά εστιάζει σε έναν διαφορετικό παράγοντα. Η μεν διατροφογενετική εστιάζει στον ρόλο των γονιδίων, ενώ η διατροφογενωμική στον ρόλο των θρεπτικών συστατικών.

Απώτερος στόχος και των δύο επιστημών είναι να κατανοήσουν πλήρως τους συσχετισμούς μεταξύ διατροφής, γονιδίων και ασθενειών ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη εξατομικευμένη διατροφή ανάλογα με το γενετικό υπόβαθρο του καθενός.

Τέλος, σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες η εφαρμογή της διατροφογενομικής – διατροφογενετικής αποτελεί το επόμενο βήμα στον τομέα της διατροφής, δεδομένου ότι σε λίγα χρόνια από σήμερα, ο διαιτολόγος θα καλείται να συμβουλεύεται το γενετικό υπόβαθρο του ασθενή, με σκοπό την καλύτερη διαχείριση της υγείας του και το σχεδιασμό ενός ιδανικού εξατομικευμένου διαιτολογίου.

Η επιστημονική ομάδα της Orientum

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Γνωρίστε και εσείς την Orientum εμπειρία!
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες και για να ορίσουμε μία συνάντηση γνωριμίας.