facebook
 
Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2022

Βιοστατιστική – Πιο επίκαιρη από ποτέ!

Βιοστατιστική – Πιο επίκαιρη από ποτέ!

Βιοστατιστική – Πιο επίκαιρη από ποτέ!

«Ο αριθμός των ασθενών με Covid - 19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 627 (60.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 79.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 541 (86.28%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 86 (13.72%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.» (Πηγή: Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, Δεκέμβριος 2021).

Μόλις διαβάσατε το αποτέλεσμα μίας Στατιστικής μελέτης. Είναι πολύ πιθανό μέσα στη μέρα να διαβάσετε και πολλές άλλες, που σχετίζονται με θέματα από διάφορους τομείς και ανθρώπινες δραστηριότητες.

Εν μέσω πανδημίας έχουμε έρθει όλοι σε επαφή με την Βιοστατιστική ακόμα και αν δεν το έχουμε καταλάβει…

 

Τι είναι Στατιστική και τι Βιοστατιστική;

Η Στατιστική είναι ένα σύνολο αρχών που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή δεδομένων, τη συνοπτική παρουσίασή τους και την εξαγωγή συμπερασμάτων. Στις μέρες μας, η τρομακτική αύξηση των δεδομένων, καθιστά αναγκαία την παρουσία της Στατιστικής σε όλες σχεδόν τις Επιστήμες.

 

Η Βιοστατιστική, είναι ο κλάδος που εφαρμόζει τις στατιστικές διεργασίες και μεθόδους στη συλλογή, την ανάλυση και την ερμηνεία δεδομένων, που αφορούν την ανθρώπινη βιολογία, την υγεία και την ιατρική. Ο επιστήμονας που ασχολείται με αυτό, ονομάζεται Βιοστατιστικός.

Ποιο είναι το αντικείμενο των Βιοστατιστικών;

Χρησιμοποιώντας τα στατιστικά εργαλεία, οι βιοστατιστικοί προσπαθούν να απαντήσουν σε ερευνητικά ζητήματα στην ιατρική, τη βιολογία και τη δημόσια υγεία. Οι βιοστατιστικοί, καλούνται να αναλύσουν δεδομένα που έχουν συλλεχθεί μέσω ιατρικών μελετών, από ιατρούς, βιολόγους, γενετιστές, κέντρα ιατρικών ερευνών, και στη συνέχεια να ερμηνεύσουν και να παρουσιάσουν τα αποτελέσματά τους.

Πού μπορεί να εργαστεί ένας Βιοστατιστικός;

Οι βιοστατιστικοί ενδεικτικά μπορούν:

α) να στελεχώσουν Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, αντίστοιχες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και Οικονομικών, Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με σχετικά γνωστικά αντικείμενα, την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας κ.λπ.,

β) να διδάσκουν σε κύκλους μαθημάτων συνεχιζόμενης δια βίου ιατρικής εκπαίδευσης και επιμορφωτικών σεμιναρίων με στόχο να εξοικειώσουν γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας με τις στατιστικές έννοιες και μεθόδους ή

γ) να απασχοληθούν σε θέσεις του ιδιωτικού ή δημόσιου φορέα που απαιτούν εφαρμοσμένη στατιστική εξειδίκευση.

Ναι, αλλά υπάρχει τμήμα Βιοστατιστικής;

Όχι, αλλά υπάρχουν μεταπτυχιακά, όπως για παράδειγμα το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Βιοστατιστικής του Ε.Κ.Π.Α.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι με πρώτο πτυχίο από τμήματα Μαθηματικών (2ο Ε.Π.), Στατιστικής (2ο – 4ο Ε.Π.), Ιατρικής (3ο Ε.Π.), Νοσηλευτικής (3ο Ε.Π.), Οδοντιατρικής (3ο Ε.Π.), Βιολογίας (2ο – 3ο Ε.Π.), Φαρμακευτικής (3ο Ε.Π.) κ.ά. μπορείς να οδηγηθείς με μεταπτυχιακό στην Βιοστατιστική.

Αναλυτικές πληροφορίες για όλα τα παραπάνω Τμήματα μπορείτε να βρείτε στη μεγαλύτερη και πληρέστερη τράπεζα επαγγελματικού προσανατολισμού  e-πάμεΠανεπιστήμιο

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Γνωρίστε και εσείς την Orientum εμπειρία!
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες και για να ορίσουμε μία συνάντηση γνωριμίας.