facebook
 
Δευτέρα, 1 Νοεμβρίου 2021

Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

ΣΧΟΛΕΣ ΘΕΑΤΡΟΥ

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, οι Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης που λειτουργούν στην Ελλάδα είναι η Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και η Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, σύμφωνα με το Π.Δ. 336/89. Οι σχολές αυτές είναι οι μόνες κρατικές και δεν απαιτούν δίδακτρα. Το όριο ηλικίας των υποψηφίων, σύμφωνα με το νόμο, δεν πρέπει να υπερβαίνει το 25ο έτος.

Πιο συγκεκριμένα, όσοι επιθυμούν την εισαγωγή τους στο Εθνικό Θέατρο, δίνουν εισαγωγικές εξετάσεις οι οποίες πραγματοποιούνται σε δύο στάδια:

Στο πρώτο στάδιο οι υποψήφιοι καλούνται να ετοιμάσουν και να παρουσιάσουν δύο μονολόγους, (ένα από το ρεπερτόριο του κλασικού θεάτρου –έως τον 18ο αιώνα– κι έναν από το σύγχρονο θέατρο), καθώς κι ένα ποίημα. Οι δύο μονόλογοι δεν πρέπει να ξεπερνούν την μιάμιση σελίδα (και οι δύο μαζί) και το ποίημα τους δεκαπέντε στίχους. Στο δεύτερο στάδιο οι υποψήφιοι που θα επιλεγούν, θα διαγωνιστούν: α) γραπτά πάνω στις γενικές γνώσεις τους για το θέατρο, β) στο τραγούδι, γ) στην κίνηση (σε θέμα που θα τους δοθεί επιτόπου) και δ) στον αυτοσχεδιασμό (σε κείμενο που θα τους δοθεί έγκαιρα).

Οι ενδιαφερόμενοι δηλώνουν συμμετοχή στη γραμματεία της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, και συνυποβάλλουν επικυρωμένο αντίγραφο απολυτηρίου Λυκείου, πιστοποιητικό γεννήσεως ή επικυρωμένο αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας και δύο φωτογραφίες. Οι υποψήφιοι πρέπει επίσης να υποβάλλουν και βιογραφικό σημείωμα, στο οποίο να περιγράφεται αναλυτικά η ενδεχόμενη μέχρι τώρα σχέση τους με το θέατρο, τη μουσική και το χορό (σπουδές, εργαστήρια, συμμετοχή σε παραστάσεις κ.λπ.).

Επίσης, λειτουργούν και Ιδιωτικές Σχολές Ανωτέρας Δραματικής Τέχνης με τμήματα Υποκριτικής. Για την εγγραφή στο 1ο έτος των Ανωτέρων Ιδιωτικών Σχολών Δραματικής Τέχνης, απαιτείται απολυτήριο Λυκείου, υποβολή αίτησης στο Πρωτόκολλο του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, μέχρι 15 Ιουλίου και συμμετοχή σε εισαγωγικές εξετάσεις οι οποίες διενεργούνται το Σεπτέμβριο μήνα, από Επιτροπή που ορίζει το Υπουργείο Πολιτισμού, μετά από προκήρυξή του. Η φοίτηση στις εν λόγω Σχολές είναι τριετής, συνεχής και υποχρεωτική και τα δίδακτρα καθορίζονται από τις ίδιες τις Σχολές.

Τα μαθήματα τα οποία διδάσκονται στον τριετή κύκλο σπουδών διαχωρίζονται σε κύρια και προαιρετικά και είναι τα ακόλουθα:

Κύρια

  • Υποκριτική-Αυτοσχεδιασμός
  • Αγωγή Προφορικού λόγου (ορθοφωνία)
  • Κίνηση-Χορός

Δευτερεύοντα

  • Μουσική-Τραγούδι
  • Δραματολογία (Ελληνικού και ξένου Θεάτρου)
  • Ιστορία Θεάτρου
  • Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας
  • Ιστορία και Πρακτική Κινηματογράφου
  • Σκηνογραφία-Ενδυματολογία και διασκευή προσώπου

Προαιρετικά

  • Oπλομαχητική – Ξιφασκία

Τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται οι υποψήφιοι είναι Υποκριτική, Απαγγελία-Τραγούδι και Στοιχειώδεις Θεωρητικές γνώσεις Ιστορίας Θεάτρου και Λογοτεχνίας (γραπτά). Εάν ο ενδιαφερόμενος δεν έχει απολυτήριο Λυκείου, αλλά έχει συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας του μέχρι τις 30 Ιουνίου, μπορεί να δώσει εξετάσεις σε ειδική Επιτροπή εξαιρετικών ταλέντων, του άρθρου 12 του Νόμου 1158/81, αφού υποβάλλει αίτηση στο Υπουργείο Πολιτισμού, μέχρι 15 Ιουλίου συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Ο αριθμός των Ιδιωτικών Σχολών Ανωτέρας Δραματικής Τέχνης σε Αθήνα και Πειραιά προσδιορίζεται σε 18, στη Θεσσαλονίκη σε 3, στην Πάτρα 1 σχολή και στην Κρήτη 1 σχολή.

Τέλος, σύμφωνα με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. που υπάρχουν στην Ελλάδα είναι: Βορείου Αιγαίου, Αγρινίου, Βέροιας, Βόλου, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καλαμάτας, Κέρκυρας, Κοζάνης, Κομοτηνής, Κρήτης, Λαμίας, Λάρισας, Πάτρας, Ρόδου, Ρούμελης, Σερρών, Χίου.

 

Πηγή: https://www.culture.gov.gr

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Γνωρίστε και εσείς την Orientum εμπειρία!
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες και για να ορίσουμε μία συνάντηση γνωριμίας.